header complet 1200

PRIMARIA PECICA  * Str. 2; Nr. 150, oraş Pecica, judeţul Arad, Cod poştal: 317235 * Telefon: +40(0)257.468.323, +40(0)755.086.778 * Fax: +40(0)257/468633 * E-mail: [email protected]

In zona de campie impactul urbanului asupra stilului arhitectonic este mult mai puternic resimtit in localitati precum Pecica. Cu toate acestea alaturi de casele moderne ridicate conform celor mai noi tehnici de constructie s-au pastrat si case traditionale sau care mai contin linia constructiilor vechi. Aici ne referim atat la ridicarea peretilor din pamant batut cu maiul direct de la sol fara fundatie cat si la peretii din caramida nearsa lipita cu pamant. Aparitia fundatiei de piatra sau din ciment evidentiaza o imagine mult apropiata de zilele noastre.

Acoperisul in doua ape al caselor de campie in trecut era din trestie, mai rar din tigla in special la cei avuti. O particularitate a zonei este reprezentata de configuratia multietnica a localitatilor studiate in campie:aici intalnim casa maghiara, casa germana sau casa slovaceasca. In localitati de campie, precum Pecica, se face simtita prezenta unei case denumita "casa de la salas". Ea se afla situata in afara localitatii, deservind mai ales ocupatii precum depozitarea cerealelor, cresterea animalelor fiind locuita de proprietar dar si de angajatii sezonieri. Structura ei cuprinde: casa, tinda, casa dinapoi, camara, grajd, pod, colna. Dimensiunile ei sunt legate si de starea materiala a proprietarului.


O alta caracteristica a structurii arhitecturale o reprezinta casa germana suprainaltata de la sol, materializand o stare sociala mai buna cu porti inchise si ferestre a caror forma se inspira din arhitectura urbana.
(sursa - Programul "Obiceiuri si traditii populare, interferente culturale transfrontaliere")

 

   

***

Consiliul Local Pecica (CLP) a votat în unanimitate în toamna anului 2010  să introducă noi reguli pentru cei care îşi construiesc casa şi oraş şi satele aparţinătoare.

Aleşii au salutat proiectul de hotărâre al primarului Petru Antal, care prevede ca imobilele nou-ridicate trebuie să se încadreze în arhitectura clădirilor din jur, pentru a nu modifica aspectul zonei.

Schiţa noului regulament de urbanism al oraşului a fost prezentată de viceprimarul Miodrag Stanoiov. „Faţa oraşului s-a modificat deja în unele zone din cauza caselor cu turnuri, turnuleţe şi pagode. E nevoie de o nouă reglementare pentru a evita construcţiile care contrastează cu aspectul oraşului” a prezentat viceprimarul punctul de vedere al administraţiei locale, adăugând că „nu avem nimic împotrivă ca lumea să îşi construiască vile, dar fără aspect de mănăstire”.

Consilierii locali au fost de acord cu măsură, câţiva dintre ei manifestându-şi regretul că nimeni nu s-a gândit la acest aspect cu zece-cincisprezece ani în urmă, când a demarat construirea multor palate cu turnuleţe din oraş.

Primarul Petru Antal a spus că pecicanii vor avea, la fel ca până acum, o libertatea foarte mare de construire, doar că vor trebui să respecte aspectul zonei, ţinând cont de arhitectura imobilelor vecine.

Tot legat de urbanism, potrivit unei reglementări naţionale, cei care vor să ridice construcţii care nu se încadrează în Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.), vor fi nevoiţi să prezinte serviciului de specialitate al Primăriei un studiu de oportunitate realizat de un specialist. Documentul va fi analizat de structura de specialitate a administraţiei locale, iar pe baza concluziilor acesteia, apoi aprobat sau respins de primar.