header complet 1200

PRIMARIA PECICA  * Str. 2; Nr. 150, oraş Pecica, judeţul Arad, Cod poştal: 317235 * Telefon: +40(0)257.468.323, +40(0)755.086.778 * Fax: +40(0)257/468633 * E-mail: primaria@pecica.ro

 

 

Nosztalgiázás és előretekintés

Szombaton este, ha nem is országra, de mindenképp városra és megyére szóló ünnepség volt Pécskán, ahol a Búzavirág népi táncegyüttes ünnepelte negyedszázados fennállását.

 

 

 

A Búzavirág – eddigi egész tevékenységéhez hasonlóan – ezúttal sem magát ünnepeltette, hanem, ahogy mondani szokás, megfogta a munka végét. Azaz, a születésnapi bulin komoly produkcióval állt ki a művelődési házat megtöltő közönség elé.

A műsor – sokak számára talán kissé meglepően – két sajátosan elkülönülő részből állt. Az elsőben sorjázó számok – Görög Ilona népballada, Gólyatánc, Marosszéki páros, Palotás, Karikázó, Pécskai páros tánc, Délalföldi táncok – Khell Levente leköszönő koreográfus keze munkáját viselték magukon; pihenésül kétszer is Duffner Melinda népdalcsokrában gyönyörködhettek a nézők. A másodikban az új koreográfus, a Szegedről immár két éve rendszeresen Pécskára ingázó Makra András “munkáját” tapsolhatták meg a jelenlévők.

A felnőttek produkciója – Szatmári táncok, Széki táncok, Moldvai magyar csángó táncok, Mezőségi táncok, Küküllő menti táncok – megérdemelten aratott egyértelmű sikert, ám az igazi revelációt a gyerek tánccsoport Galgamácsai gyermeklakodalmasa jelentette, amely egyértelműen jelezte: a Búzavirágnak nemcsak múltja, jelene, hanem jövője is van.

 

Erre utalt tulajdonképpen az a jelképes staféta- – szütyő-, de ha úgy tetszik, tarisznyaátadás – amellyel Khell Levente hivatalosan is jelezte: utódja Makra András, aki különben nemcsak a műsor második részével, hanem a párjával, Szabó Csillával bemutatott cigány- és kalotaszegi táncával is jelezte: milyen irányban képzeli el a Búzavirág jövőjét.

Persze, az ünneplés sem maradhatott el. Fridrik Rozália nyugalmazott tanárnő, a 2000-ben megalakult Pécskai Búzavirág Egyesület elnöke sorra adott szót Augustin Cionca pécskai polgármesternek – a hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta, s további támogatásáról biztosította az együttest –, Bognár Levente aradi alpolgármesternek, a megyei RMDSZ küldöttének – RMDSZ-érdemoklevelet, a 15 éves RMDSZ bronzplakettjét, a maga részéről egy óriás pezsgősüveget adott át –, Matekovits Mihály Arad megyei helyettes főtanfelügyelőnek, a megyei EMKE képviselőjének – az együttes fenntartását szorgalmazta, a születésnapi torta gyertyáinak híján amolyan fáklyaként aposztrofálva minden egyes táncost –, Csepella János megyei tanácsosnak és Nagy István pécskai RMDSZ-elnöknek –, aki a köszöntő szavakon kívül névre szóló emlékfüzetet is átnyújtott az együttes jeles “embereinek”.

A szombati Búzavirág-megemlékezések különben már délelőtt elkezdődtek, amikor a temető kápolnájában gyászmisét tartottak az együttesnek az élők soraiból eltávozott táncos, szólóénekes és zenész tagjai emlékére. Az előadásra érkezőket gazdag és tartalmas kiállítás várta a művelődési ház egyik melléktermében, amely képekkel, plakátokkal, oklevelekkel és újságcikkekkel illusztrálta az együttes 25 éves tevékenységét. Az alkalomra mutatós emlékfüzet is készült, az együttes rövid történetével, fényképekkel, az egykori és aktív táncosok, a gyermek tánccsoport és az iskolai tánccsoport, valamint az egykori és mai támogatók névsorával.

A több mint kétórás jubileumi előadást, az azt övező rendezvények anyagi hátterét a Pécskai Búzavirág Egyesület biztosította, a városi tanács 15 millió jellel járult hozzá, valamint Csepella János és Kelemen Gábor helyi magánvállalkozók, a szervezésben-rendezésben pedig a helyi RMDSZ vállalt oroszlánrészt.

 

A nap hajnalig tartó bállal ért véget az Ipartestületben.

25 év: 155 táncos, sok-sok szólóénekes, lelkes zenekar, mintegy másfélszáz előadás. Folytatása következik.

(Kiss Károly – Nyugati Jelen regionális magyar nyelvű napilap– 2005. május 4.)