header complet 1200

PRIMARIA PECICA  * Str. 2; Nr. 150, oraş Pecica, judeţul Arad, Cod poştal: 317235 * Telefon: +40(0)257.468.323, +40(0)755.086.778 * Fax: +40(0)257/468633 * E-mail: primaria@pecica.ro

 

           Kedves látogató,

 

Nemsokkal ezelőttig a város lakóinak fő jövedelme a mezőgazdaság volt, az utóbbi években azonban, egyre jobban feljődtek az ipari tevékenységek és a szolgáltatási szektorok.

          Az utóbbi években a városvezetés egy olyan adminisztrációs környezetet próbált teremteni, amelyen keresztül bátorítani tudták az ipari befektetéseket a városban és környékén.

Mindezt főleg az ingázás kiküszöbölése, illetve a munkahelyek teremtése érdekében történt itt a városban, és főként azért, hogy a fiatalabb generációk ne vándoroljanak el más vidékekre.

Visszatekintve a múltra, nyugodtan kijelenthetem, hogy úgy az én, mint az előttemjárók munkája nem volt hiábavaló. Nem állunk meg itt, mert a Helyi Tanáccsal együtt, továbbra is bátorítjuk mindazokat, akik Pécskán akarnak egy vállalkozást beindítani, vagy bővíteni a már meglévőt.

Az ipari termelés a tej-, textil-, fa-, illetve a gázolaj kitermeléssel foglalkozik főként. Az 1985-ben felfedezett termálvíz turisztikai és pihenési célokra lessz felhasználva ezzel is növelve a város vonzerejét.

A helyi hatóságok, a külföldi befektetőkkel együtt 2002-ben Pécskán, illetve 2004-ben Tornyán hoztak létre egy-egy ipari zónát. Ezek az ipari zónák folyamatosan növekednek.

A közösségi sportélet nagy hagyománnyal rendelkezik és nekünk is szándékunkban áll ezt folytatni. Egy  futtbalpályával, illetve két modern, az európai  szabványoknak megfelelő sportteremmel büszkélkedhetünk. A helyi fotbalcsapat a „Progresul” a IV-ik Ligában játszik, illetve elégséges anyagi támogatást is belefektettünk hogy a fotbalpályát II-ik ligás rangra emeljük. Fel lettek újítva, úgy az öltözők, mint a felfrissülési terem. Büszkélkedhetünk azzal is, hogy Pécskán nyílt meg a Nemzeti Box Központ, két részleggel, fiúk és lányok számára, amely már házigazdája volt több eseménynek: egy nemzeti és egy nemzetközi gálának is. Ezen a sportágon belül több mint 30 gyermek tevékenykedik.

Ami a kultúrális életet illeti, nyugodtan elmondhatjuk, hogy az önkormányzat komoly figyelmet fordított rá az elmúlt években. A Művelődési Ház teljesen fel lett újítva: új külsőt kapott, a tető teljesen le lett cserélve, az öltözők, az előadóterem,  a csarnok, a próbateremek, a mellékhelyiségek mint telejsen fel lettek újítva.

Öt néptánccsoporttal is büszkélkedhetünk: a Búzavirág, a Păstrătorii Tradiţiei (Hagyományőrzők), a Datina, a Romaflores és a Tornyai Hagyományőrzők. Melletük a pécskai cigányzenészek hagyományát a Romaband zenekar viszi tovább.

A Művelődési Házon keresztül az elmúlt években megsokszorozódtak a kultúrális tevékenységek, több esemény már hagyománnyá vált és évről évre megrendezésre kerül: Városnapok, Újkenyér Ünnepe, MotoRock, templomok búcsúi.

Elsőként volt alkalmunk részt venni a Megyei Tanács és az Arad Megyei Kultúrális Központ által megrendezett, Arad Megye Kultúrális Fellegvára elnevezésű programban.

Hat hónapon keresztül városunk több kultúrális esemény házigazdája volt, amelyek során a város lakói résztvehettek az Aradi Állami Filharmónia, az Aradi Állami Színház, az Aradi Bábszínház, népdalénekesek és a néptáncosok előadásain egész Arad megyéből.

Úgyszintén támogatjuk a pécskai Diákklubot, melynek három szakán, több mint száz különböző korú gyermek, fiatal vesz részt.

A település vallásos élete mély történelmi háttérrel rendelkezik, erre bizonyítékot találunk I. István királynak, a magyarokat a kereszténységbe bevezető fejedelem egyik iratában. Meg kell említenünk, hogy 1903 – 1950 között Pécska székesegyház volt 15 plébános számára.

Az ortodox népesség a városban jelenleg 58%, azaz 6400 főn felül van. A római-katolikus hívők 36%-ot tesznek ki, ami körülbelül 4000 fő. A maradék hat százalék magába foglalja a szerb ortodoxokat, görög-katolikusokat, pünkösdistákat (két különböző gyülekezettel), baptistákat és adventistákat.

1999-ben megépült a Hősök emlékműve, adományok segítségével, amelynek márványlapjaiba belevésték a két világháborúban elesett katonák nevét és így a háborús veteránoknak van egy olyan helye ahol a harcmezőn elesett bajtársaikra emlékezhetnek.

2000-ben lett megalapítva a Cuvioasa Paraschiva (Piroska) búcsú a Hodoş–Bodrogi kolostor korábbi erdészháza helyén. A kolostor 2 kilométerre fekszik a Óbodrogtól és 5 kilométerre Pécskától és erdei úton lehet megközelíteni.

Szt. Piroska maradványainak felöltöztetéséhez évekkel ezelőtt Jászvásárból hozták. A hívők azért jönnek ehhez a kolostorhoz hogy egészségért és védelemért imádkozzanak maguk és családjaik számára.

 Meggyőződésem, hogy Pécska egy biztos jövővel rendelkező város. Ezt a honfitársaim optimizmusára és komolyságára alapozva merem kijelenteni, hiszen egyike vagyunk azon kevés helyiségeknek, ahová a fiatalok visszatérnek mert munkahelyek és szilárd perspektívákat találnak számukra.

Minden bizalmam a pécskai lakosokban van, a segítségben amelyet az önkormányzatnak nyújtanak, az elkezdett pályázatok lebolyolításához, és főként a fiatal generáció támogatásában, mert a Pécska Város Polgármesteri Hivatalában dolgozó fiatal csapat megértette milyen előnyeket jelent Románia csatlakozása az Európai Unióhoz!

 

Antal Péter

Polgármester