Primar

Primar
Petru Antal

Vremea

Pecica Vremea

Ziua Culturii Naționale la Pecica

Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica l-a omagiat luni, 15 ianuarie, pe Mihai Eminescu, sărbătorind Ziua Culturii Naționale atât în cadrul școlii, cât și la nivelul comunității noastre.
Catedra de Limba si literatura română, prin profesorii Doina Nicolăiță, Camelia Chifor, Adina Tătaru, Bogdan Moțica, Lavinia Bit și Loredana Rusu, a organizat în scoală un medalion eminescian cu participarea mai multor clase de elevi și în prezenta directorilor, prof. Daniel Toth și prof. Blazena Karkus.
Prof. Doina Nicolăiță a evocat complexitatea geniului lui Eminescu și a subliniat rolul și importanța limbii pentru menținerea și cultivarea identității unui popor.
În acordurile melodiei regretaților Teodorovici compusă pe versurile unui alt mare poet moldovean, Grigore Vieru și dedicată lui Eminescu, elevii au recitat poezii eminesciene, plini de emoție si bucurie.

Printre recitatori s-au aflat: Opșitar Dimitrie, Brezan Csaba, Covaciu Claudia, Kukta Cristina, Târnovan Lavinia, Horvath Ramona, Patricia Stănciulescu, Baicu Daniela și Lăstun Cristina.
La final, prof. Camelia Chifor a recitat un sonet al poetului pecican Lucian Emandi, dedicat marelui Eminescu.
A doua parte a omagierii Zilei Culturii, liceul nostru a organizat-o, cum altfel, în colaborare cu Comisia de cultură a Consiliului Local Pecica și Primăria Orașului Pecica, reprezentate cu cinste de primarul Petru Antal și dr. Vasile Chifor, președintele acestei comisii.
Invitații pecicanilor au fost Alexandrina și Florian Chelu Madera de la Rock Filarmonica Oradea, care ne-au încântat și cu alte prilejuri.
Ei au interpretat o serie de sonete compuse pe versurile lui Eminescu și au prezentat elevilor și întregii asistențe ce a umplut Sala festivă a Primăriei, câteva pagini de manuscris ale marelui poet.
Apropiat al filosofului Constantin Noica, Florian Chelu Madera este un artist complex: actor, compozitor, interpret și care și-a dedicat ani din viată studiind sonetele eminesciene.

Rodul muncii sale în această direcție se află adunat în două cărți excepționale: „Mihai Eminescu Sonet”, publicată în 2016 și „Mari melancolii și aspre indignări (iotopia asupra universului muzicii la Mihai Eminescu)”, publicată în 2017, ambele la Editura Primus.

Prin continuarea utilizării site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe detalii

Aceasta pagina web monitorizeaza utilizatorii pe acest website pentru a genera rapoarte de utilizare, de asemenea functionalitatile ca vremea sau harta sunt informatii preluate de pe alte servicii online gratuite care se folosesc de adresa dvs de retea pentru a putea transmite informatile necesare.

Inchide