Primar

Primar
Petru Antal

Vremea

Pecica Vremea

Ghid de protecție împotriva COVID-19: acasă, pe stradă, sau la serviciu

Acesta rezistă minimum 30 de minute în aer și până la 4 zile pe anumite suprafețe, se răspândește repede și în climatul cald, unde de regulă și populația este mai densă, și se poate transmite la o distanță de 4,5 metri de o persoană infectată. Rata de transmisie este de la 1 la 7.

Cât rezistă noul CORONAVIRUS pe suprafețe?

Noul virus care a îngrozit Planeta rezistă 2-3 zile pe plastic și inox, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru, a transmis Ministerul Sănătății, apreciind că aceste rezultate subliniază atât importanța spălatului frecvent pe mâini, cât și dezinfectarea suprafețelor. Virusul rezistă minimum 30 de minute în aer după ce sursa infecției nu mai este prezentă și 4 zile pe diferite suprafețe. Legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa 3 zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie. Rezistă mai mult de 5 zile pe piele (față, mâini) sau pe fluidele corporale (transpirație, salivă etc.).

Coronavirisul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude.

În spațiile închise (acasă sau la locul de muncă)
Igienizați suprafețele. Ideal e să dezinfectați cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool concentrație 70%. Suprafețele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curățate cu prioritate: mânerele ușilor sau întrerupătoarelor, cel puțin o dată pe zi.

Este de preferat să stați în încăperi în care podeaua poate fi curățată (evitați încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil aerisiți camerele în mod regulat.

În bucătărie
Înainte de a găti și manipula mâncarea, spălați-vă mâinile și suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc) Atenție! Coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude.
Este recomandat gătitul la 63 grade Celsius timp de 4 minute. (Agenția Națională de Securitate a Sănătății).
Nu uitați să curățați periodic cu atenție tacâmurile (prin înmuierea soluției cu dezinfectant diluată timp de cel puțin 15 minute sau în mașina de spălat vase la un program mai lung la 60 grade Celsius).

În băi și în toalete
Recomandăm curățarea și dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetelor și mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5%.

Lenjeria/Hainele de stradă
Se spală la un ciclu de cel puțin 60 grade Celsius pentru cel puțin 30 de minute (evitând să o scurtăm, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

Pe stradă
Evitați deplasările și întâlnirile care nu sunt urgente, transportul în comun la orele de vârf, mai ales dacă aparțineți grupelor de risc (persoane în vârstă, deficiențe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică-diabet).
Respectați igiena tusei sau strănutului (acoperiți nasul și gura).
Nu atingeți nasul, ochii, gura, fața (mai ales după contactul cu suprafețe contaminate).
Nu stați în vecinătatea persoanelor care tușesc sau strănută.

Oriunde și oricând
Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și/sau cu o soluție pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce ați luat contact cu orice suprafață contaminată, după curățenie și, în mod regulat, în timpul zilei.
Neapărat, purtați mască chirurgicală în caz de tuse!
Vă recomandăm să purtați mască la servici, când vă deplasați și aveți contact cu alte persoane.

Trimite o sugestie

Prin continuarea utilizării site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe detalii

Aceasta pagina web monitorizeaza utilizatorii pe acest website pentru a genera rapoarte de utilizare, de asemenea functionalitatile ca vremea sau harta sunt informatii preluate de pe alte servicii online gratuite care se folosesc de adresa dvs de retea pentru a putea transmite informatile necesare.

Inchide