Primar

Primar
Petru Antal

Vremea

Pecica Vremea

Reguli pentru gestionarea deșeurilor în gospodărie pe durata pandemiei

RETIM Ecologic Service SA transmite câte recomandări pentru populație în ceea ce privește modul de gestionare și colectare al deșeurilor pe perioada pandemiei de coronavirus.

ÎNAINTE DE ORICE: SE VA EVITA CONSUMUL ŞI GENERAREA INUTILĂ DE DEȘEURI (nu cumpărăm și nu gătim in exces, nu facem curățenie generală, etc.)!


NU SE VOR DEPOZITA ÎN RECIPIENTE ALTE DEȘEURI DECÂT CELE MENAJERE: deșeurile voluminoase și periculoase, deșeurile vegetale și deșeurile din construcții și demolări
În ceea ce privește deșeurile reziduale (care se depozitează în pubela neagră):
1. Este strict interzisă depozitarea deșeurilor vrac (vărsate) în pubelă. Este imperios necesară folosirea sacilor de gunoi sau a oricăror pungi din folie de plastic
2. Sacii din coșul de gunoi sau din recipientul în care se depozitează deșeurile temporar în gospodărie se vor lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului în pubelă.
3.Pentru a reduce posibilitatea de contaminare a mânerului sau a capacului pubelei este necesară spălarea mâinilor in prealabil și evitarea atingerii șervețelelor, batistelor sau a altor materiale care ar putea fi contaminate. Sunt de preferat utilizarea și deplasarea pubelei cu mănuși din latex (medicale) sau dezinfectarea cu alcool sanitar sau cu alt dezinfectant a mânerelor și a capacului.
4. Șervețelele, batistele, măștile și mănușile utilizate se vor depozita în pubela neagră și NU se vor depozita împreună cu deșeurile reciclabile (INTERZISĂ depozitarea în pubela galbenă/sacul galben sau în containerele GALBENE, ALBASTRE sau VERZI). Acestea nu sunt deşeuri reciclabile, si nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate.
5. NU se va intra în contact sub nici o formă cu angajații RETIM.
6. NU se vor depozita deșeuri lângă recipiente – acestea NU vor fi colectate.
În plus, PERSOANELE AFLATE IN IZOLARE LA DOMICILIU trebuie să respecte regulile generale de mai sus împreună cu următoarele REGULI SPECIALE:
7. Sacii din coșul sau recipientul în care se depozitează deșeurile reziduale temporar în casă se vor lega ermetic și vor fi introduși într-un al doilea sac care de asemenea se va lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului
8. Șervețelele/ batistele, măștile medicale și mănușile de latex se vor depozita într-un sac separat. Întrucât virusul COVID-19 poate rezista până la 9 zile pe suprafețe, sacii cu șervețele, batiste, măști, mănuși se vor păstra în gospodărie până la ieșirea din izolare (14 zile) și încă 9 zile peste acest termen în plus, într-un loc sigur unde animalele de companie nu au acces.
În ceea ce privește deșeurile reciclabile (care se depozitează în sacul galben/pubela galbenă, containerele galbene sau albastre)
Acum, mai mult ca niciodată, se impune colectarea separată şi sortarea deșeurilor reciclabile (ambalaje din hârtie, carton, plastic și metal) de cele reziduale. Astfel,
9. Este obligatoriu ca acestea sa fie sortate, bine curățate si strivite, pliate sau rupte înainte de a fi depozitate în recipientele destinate sau in sacul galben sau, în lipsa sacului galben, în orice alt sac din plastic, transparent – sacii vor fi in mod obligatoriu legați
10. Întrucât estimările specialiștilor arată că virusul rezistă pe hârtie până la 24 ore, iar pe metal şi plastic între 3-9 zile, deșeurile reciclabile se vor stoca pe toata durata izolării la domiciliu (14 zile) și încă 9 zile în plus, în gospodărie (pe balcon, în cămară, în curte) în saci care sunt legaţi la gură și marcați cu data la care au fost închiși.
În plus, vă rugăm să depozitaţi deșeurile numai în recipiente și nu în afara lor. Dacă echipajele RETIM vor găsi deşeuri lângă recipiente NU le vor colecta!

Respectarea acestor reguli este OBLIGATORIE pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru continuitatea serviciului de colectare deşeuri menajere.
RETIM rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online: website www.retim.ro, email contact@retim.ro și pagina oficială de Facebook. 
În plus, operatorii serviciului de call-center sunt disponibili la numărul 0374-885.692, de luni până vineri, între orele 7:00 – 19:00.

Trimite o sugestie

Prin continuarea utilizării site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. mai multe detalii

Aceasta pagina web monitorizeaza utilizatorii pe acest website pentru a genera rapoarte de utilizare, de asemenea functionalitatile ca vremea sau harta sunt informatii preluate de pe alte servicii online gratuite care se folosesc de adresa dvs de retea pentru a putea transmite informatile necesare.

Inchide